مدرنیزاسیون اسلام در عربستان سعودی - چرا؟
پیروزی انقلاب اسلامی سال 1979 در ایران و تحریک شدن اسلامگراهای سایر کشورها به اقدام مشابه، غربی ها و متحد آنان رژیم سعودی را که نماینده اسلام تشریفاتی، میانه رو، غیرمبارز و متمایل به غرب و اسرائیل بود غافلگیر کرد. لذا رژیم سعودی با راهنمایی غربیها دست به تولید نوعی از اسلام افراطی زد تا مبارزات انقلابیون اسلامی را به مسیر انحرافی تروریزم و جنگ فرقه ای بکشاند. محصول این پروژه گروههایی چون طالبان و القاعده و داعش بودند که مأموریتشان محاصره اسلام انقلابی در مرزهای ایران و جلوگیری از پیشروی آن بود. اما بیش از آنکه بتوانند به محور مقاومت ایرانی-شیعی ضربه بزنند، با بی ثبات کردن نظم سنتی منطقه باعث مداخله و قدرت گرفتن ایران و محور مقاومت شدند.
سعودیها در حمایت از تروریستهای تکفیری آنقدر افراط کردند که رشته کار از دست خودشان هم خارج شده و نفوذ تروریستها می رود که در شبه جزیره عربی دامن خودشان را گرفته و رژیم سلطنتی پر از تناقض بین تدین و رفاه طلبی اشرافی سعودی را -به انگیزه تأسیس خلافت اسلامی- تهدید کند.
از طرفی شبکه های اجتماعی سطح آگاهی و توقعات جوانان عربستان را بالا برده و ذهن آنان اکنون با سؤالات متعددی درگیر است:
1- اگر اسلام اینقدر در خصوص عیش و نوش، شراب و قمار، و تعامل مردان با زنان در اجتماع سخت گیر است، چرا این سختگیریها در مورد اشراف و شاهزادگان سعودی به خصوص وقتی به سفرهای خارجی میروند اجرا نمیشود؟
2- چرا دوستان رژیم سعودی رژیمهای غربی و اسرائیل و وابستگان آنها هستند و دشمنانش رژیمهایی مانند ایران و محور مقاومت که با غرب و اسرائیل خصومت دارند؟
3- چرا همه بودجه کشور صرف خرید تسلیحات از غرب و سرمایه گذاری در کشورهای غربی و سرکوب ملتهای بی دفاعی چون یمن میشود؟
4- چرا رژیم سعودی مبالغ هنگفتی را صرف تأسیس و اداره مدارس دینی با گرایش تکفیری و وهابی در سراسر جهان و حمایت مالی از تروریستهای محصول این مدارس نموده و در همان حال ادعای مبارزه با تروریزم و افراطی گری مینماید؟
و چرا های متعدد دیگر...
بزرگترین انگیزه ولیعهد سعودی از اصلاحات دینی، سرگرم کردن جوانان به تفریحات و دور نگه داشتن آنان از سیاست (و اسلام سیاسی) است به نحوی که جایی برای اینگونه سؤالات در ذهنشان نماند. اما انگیزه های دیگر هم وجود دارند:
- رفع تناقض بین ادعاها و عمل نظام سعودی در خصوص مبارزه با تروریزم و افراطی گری
- جلب حمایت جوانان سعودی از خود به منظور قبضه نمودن قدرت
- جلب حمایت غربیها از نظام سیاسی کشور و جلب اعتماد سرمایه گذاران بین المللی
- ترغیب تعداد بیشتری از کشورهای غربی برای حمایت از خود در مقابل تهدیدات ایران